Kanal tedavisi nedir, neden uygulanır ?
Kanal tedavisi, dişteki sinir ve damarların işlevini yitirmesi sonucunda yapılan, işlevsiz kalan dokuların temizlenmesi ve yerine dolgu malzemeleri ile yeni bir yapı kurulmasını sağlayan tedavidir. Bazı durumlarda kaybedilmek üzere olan dişlerin yeniden kullanılabilmesini sağlar. Bu tedavi;
– İşlevini yitiren dişlerde,
– Sinire ulaşmış çürüklerde,
– Travma ve zorlama sonucu sinirlerin zarar gördüğü durumlarda,
– Yanlış uygulanan diş tedavileri sonucu zarar gören diş sinirleri olması durumunda uygulanabilir,
– Kanal tedavisine ihtiyacı olan kişilerde; dişte hassasiyet, renk değişimi, çiğneme sırasında ve gece oluşan diş ağrıları, şişlik görülebilir.
Nasıl bir tedavi sürecinden geçeceğim ?
Kanal tedavisi birden fazla işlem sonucunda gerçekleştirilen bir tedavidir. Öncelikle dişinizdeki enfeksiyon ileri boyutta ise antibiyotik kullanımı gerçekleşebilir; ancak bu çok sık olan bir durum değildir.
Kanal tedavisini tekrarlamak gerekir mi ?
Diş eti altında kalan bir kök hücre ya da mikroogranizmaların enfekte olduğu durumlarda kanal tedavisi tekrarlanabilir ancak bu çok nadir görülen bir durumdur. Kanal tedavisinin yetersiz kaldığı ileri enfeksiyonlarda cerrahi müdahale ya da dişin çekilmesi gündeme gelebilir.
Dişinizde çürük varsa temizlenmesi sağlanır ve kök kanalı düzenlenir. Oluşturulan kanala dolgu maddeleri eklenerek kök ucuna kadar doldurulur ve işlem tamamlanır. Bu süreç, dişlerinizde oluşan hasarın boyutuna göre bir ya da birden fazla seans gerektirebilir. Anestezi altında yapılan bu uygulamada acı hissetmezsiniz.
Tedaviden sonra nasıl bir süreç geçireceğim ?
Tedavi tamamlanana kadar dişlerinizi zorlayıcı yiyeceklerden mutlaka uzak durmalısınız. Diş kırığı veya geçici dolgunun düşmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Tedaviden sonra birkaç günlük bir hassasiyet oluşabilir, bunun için doktorunuz size uygun bir ilaç önerecektir.