Çocuğun süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6’ncı aydan başlayarak süt dişlerinin ağızda sonlandığı 13 yaşına kadarki dönem içinde tüm diş ve ağız sağlığının tedavisi için hizmet veren bir diş hekimliği dalıdır.
Çocuklarda 6 yaşına kadar ağızda sadece süt dişleri bulunur. Bu dişler altıncı ayda sürmeye başlar ve üç yaşına gelindiğinde toplam 20 diş olmak üzere tamamlanır. 6 yaşından itibaren ilk kalıcı diş olarak süt dişlerinin arkasında 6 yaş dişleri dediğimiz büyük azı dişleri çıkarken çocuk, öndeki süt dişlerini, yerine yeni kalıcı dişler çıkmaya başladığı için düşürür. Sırayla önden arkaya doğru 13 yaşına kadar süt dişleri birer birer düşerken yerlerini kalıcı dişler alır. 6 ile 13 yaş arasındaki bu dönem karışık dişlenme dönemi (hem süt hem de kalıcı dişlerin ağızda olduğu) olarak adlandırılır.
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı, yaşamın ileriki dönemlerinde de sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olunması bakımından çok önemlidir. İleride oluşabilecek rahatsızlıkların zamanında önlenmesi bakımından ebeveynler çocuklarının diş sağlıyla yakından ilgilenmeli ve yıllık rutin kontroller için çocuklarını düzenli olarak diş hekimine götürmelidirler.
En önemli konu çocuğun ağız ve diş sağlığına önem vermesi için onu bilinçlendirerek erken süt dişi kayıplarının önlenmesidir. Zira çocuklarda erken süt dişi kayıpları genelde ileriki yaşlarda çapraşıklığa ve bir takım ortodontik bozukluklara sebebiyet vermektedir.
Diş hekimliğinde artık önleyici bir tedavi olarak süt dişlerini de kalıcı dişler kadar hassas yaklaşılmakta, restoratif tedavilerle, yer tutucu apareylerle, ortodontik önleyici apareylerle ileriki yaşlarda sağlıklı diş ve diş eti oluşumu planlanmaktadır.
Araştırmalar göstermiştir ki sonradan oluşan birçok diş ve diş eti rahatsızlıkları karışık dişlenme dönemlerinde gerekli önlemler alınmadığı ve çocuk, ağız ve diş sağlığı bakımından doğru bir şekilde bilinçlendirilmediği için olmaktadır.
Kliniğimizde, gerekli durumlarda uzman tedavisi ile her türlü süt dişi tedavisi ve önleyici aparey tedavileri yapılmaktadır.