Hastalar tarafından genelde bilinen ağrılı bir tedavi olduğu yargısının aksine kanal tedavisi yapılacak dişin ilgili sinirine yapılan lokal anestezi sayesinde işlem sırasında ağrı hissetmeyiz.
Kanal tedavisinden sonra bir süre ilgili dişte geçici olarak hassasiyet ve çiğnemede ağrı olması normaldir.Bu durumda ağrı kesici kullanılabileceği gibi hiçbir ağrı da olmayabilir.
İlgili dişe lokal anestezi yapıldıktan sonru çürük temizlenir ve pulpa(diş özü) odası ve kök kanallarındaki sinirler uzaklaştırılarak eğeler yardımıyla kanalların şekillendirilmesi yapılır. Çeşitli solüsyonlarla kanal ya da kanallar yıkanır. Daha sonra kök kanalları kuruturulur ve doldurulur.
Son olarak kanal üstü dolgusu ya da protetik kaplaması yapılır.Bu işlemler tek seansta yapılabileceği gibi apikal lezyon görülen dişlerde 2-3 seans da sürebilir.
Akut iltihabi vakalarda şiddetli ağrıya ve apseye neden olabilir. Devital dişlerde genelde ağrı beklenmez ki bu durumlarda hastalar gereksizmiş gibi görseler de pulpa hastalıklarında enfeksiyon ilerleyip çene kemiğine zarar verebilir, hem ilgili dişin hem de komşu dişlerin kaybına yol açabilir.
Pulpanın geri dönüşümsüz hasarına yol açan derin çürükler, kron kırıkları travmalar komşu dişe bağlı enfeksiyonların yayılımı gibi nedenler dışında dişlerin aşınmasına bağlı oluşan aşırı hassasiyetlerde tekrarlanan dolgularda ve bazı protetik zorunluluklara bağlı da kanal tedavisi gerekebilir.